Στρογγυλές Τράπεζες


 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

Θέμα: «Oικονομική γεωλογία και Εφαρμοσμένη γεωχημεία»

Στόχος της στρογγυλής αυτής τράπεζας είναι η ανάπτυξη της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά την έρευνα, εξόρυξη, κατεργασία και εμπορία βιομηχανικών ορυκτών. Θα παρουσιασθεί τόσο η ελληνική παρουσία στο εξωτερικό όσο και η δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα.

Θα συζητηθούν οι νέες τάσεις της αγοράς και οι προοπτικές του κλάδου. Ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση θα γίνει στην σπουδαιότητα της εξειδίκευσης των πτυχιούχων των γεωλογικών σχολών για την απορρόφησή τους σε φορείς του κλάδου, σύμφωνα με τις σύγχρονες διευρυμένες απαιτήσεις της αγοράς.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν γεωχημικά θέματα αιχμής, με δεδομένο ότι τα χημικά στοιχεία είναι η βάση  όλων των μορφών ζωής στη Γη. Έτσι, πρέπει να γνωρίζουμε τις βασικές γεωχημικές συγκεντρώσεις των χημικών στοιχείων στο έδαφος, το νερό και το ίζημα. 

Ειδικότερα, θα αναλυθεί η χρήση των γεωχημικών δεδομένων (α) στην κοιτασματολογική έρευνα, (β) στη γεωργία και τη δασοπονία, (γ) στον καθορισμό χρήσεων γης, (δ) στην έρευνα σε σχέση με την υγεία και (ε) στην περιβαλλοντική στρατηγική. Η ανάπτυξη γεωχημικών βάσεων για χρήση σε περιβαλλοντικά θέματα απαιτεί την παραγωγή αποτελεσμάτων που θα μπορούν να υποστηριχτούν νομικά, σε σχέση με την κλίμακα χαρτογράφησης.  Συνεπώς, για τη δημιουργία γεωχημικών βάσεων δεδομένων υψηλής ποιότητας, είναι απόλυτα αναγκαίο να ακολουθείται πρωτόκολλο ελέγχου εξασφάλισης της μεθοδολογίας για τη δειγματοληψία, την προπαρασκευή των δειγμάτων και τις χημικές αναλύσεις. 

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας θα συζητηθούν η παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωχημικών δεδομένων και η επαναληψιμότητα των γεωχημικών δομών, που διατηρείται σε γενικές γραμμές ανεξάρτητα από την πυκνότητα δειγματοληψίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Καθηγητής Μιχάλης Σταματάκης, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Οικονομικής Γεωλογίας-Γεωχημείας, ΕΚΠΑ, stamatakis@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καθηγητής Μιχάλης Σταματάκης, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Δρ. Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, ΙΓΜΕ,

σε συνεργασία με: A. Mazreku, Centre of Civil Geology, Albania; P. Klein, Geological Survey of Austria; W. De Vos, Geological Survey of Belgium; J. Halamic, Croatian Geological Survey; M. Duris, Czech Geological Survey; V. Ernstsen, P. Gravesen, A. Steenfelt, Geological Survey of Denmark and Greenland; J. Kivisilla, V. Petersell, Geological Survey of Estonia; R. Salminen, T. Tarvainen, H. Sandstrom, H. Niskavaara, Geological Survey of Finland; I. Salpeteur, Geological Survey of France; M. Birke, U. Siewers, Federal Institute for Geosciences and Natural Resources, Germany; G. Jordan, Geological Survey of Hungary; P.J. O'Connor, Geological Survey of Ireland; B. De Vivo, A. Lima, S. Albanese, University of Naples, Italy; A. Gilucis, State Geological Survey of Latvia; V. Gregorauskiene, Geological Survey of Lithuania; G. Klaver, TNO-NITG, Netherlands; R.T. Ottesen, C. Reimann, Geological Survey of Norway; J. Lis, A. Pasieczna, Polish Geological Institute; M.J. Batista, L. Martins, J. Matos, Geological Survey of Portugal; K. Marsina, I. Slaninka, Geological Survey of Slovak Republic; M. Bidovec, Geological Survey of Slovenia; S. Pirc, University of Ljubljana, Slovenia; A. Bel-Ian, J. Locutura, Geological Survey of Spain; K. Lax, S.Å. Olsson, O. Selinus, Geological Survey of Sweden; P. Heitzmann, P. Hayoz, Swiss National Hydrological and Geological Survey; E.L. Ander, N. Breward, S. Reeder, B. Smith, H. Taylor, British Geological Survey, United Kingdom

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Θέμα: «Τεχνική Γεωλογία και έργα υποδομής: το παρόν και το μέλλον»

Στη στρογγυλή αυτή τράπεζα θα γίνει μια εκτεταμένη παρουσίαση σχετικά με το ρόλο της Τεχνικής Γεωλογίας στα συγκοινωνιακά έργα όπου θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τον Ελληνικό χώρο. Επίσης, θα αναλυθούν οι νέες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη γεωτεχνική διερεύνηση και τις δοκιμές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Αν. Καθηγητής Γεώργιος Τσιαμπάος, Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Γ., ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, gktsiamb@central.ntua.gr

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Καθηγητής Γεώργιος Κούκης, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

ΟΜΙΛΗΤΗΣ:

Αν. Καθηγητής Γεώργιος Τσιαμπάος, Ε.Μ.Π., Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

Θέμα: «Διδακτική των γεωεπιστημών – Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Στο πλαίσιο της παρούσας στρογγυλής τράπεζας θα συζητηθεί η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της διδακτικής των γεωεπιστημών και η συμβολή της στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο έντονος ρυθμός συσσώρευσης γνώσεων, επιβάλλει την αναγκαιότητα επιλογής κατάλληλης ύλης διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γι’ αυτό, εκείνο που χρειάζεται να εξασφαλίζει η διδασκαλία για το μαθητή είναι η μέθοδος να προσεγγίζει και να αξιοποιεί τη γνώση για να ερμηνεύει φαινόμενα ή διαδικασίες που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον του, στη διάρκεια των σπουδών του, αλλά και αργότερα στη ζωή του.

Η αναπλαισίωση της επιστημονικής σε σχολική γνώση είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί εκείνο το βασικό σύνολο σύγχρονων γεωλογικών γνώσεων που είναι απαραίτητες για κάθε μαθητή και αυριανό ενεργό πολίτη.

Όμως πόσο εύκολο και πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν στην καθημερινή σχολική πράξη οι προτάσεις και τα ευρήματα των ερευνητών από το χώρο της διδακτικής των γεωεπιστημών;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Δρ. Γεωργία Φέρμελη, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Διδακτικής των Γεωεπιστημών της ΕΓΕ,  gfermeli@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καθηγητής Μιχαήλ Δερμιτζάκης, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, τ. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητής Παύλος Μαρίνος,Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Δρ. Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, Γεωλόγος-Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας

 

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:  ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

1. Θέµα: «Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία και Γεω-περιβάλλον, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Στη στρογγυλή αυτή τράπεζα θα αναπτυχθεί το θέμα της «Γεωμορφολογικής χαρτογράφησης και οι εφαρμογές της» ως βασικό εργαλείο στην εξελικτική απεικόνιση του αναγλύφου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

Καθηγήτρια Αλίκη ΑλεξούληΛειβαδίτη, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, alexouli@metal.ntua.gr

Καθηγητής Χαμπίκ Μαρουκιάν, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Φυσικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, maroukian@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Professor Eric Fouache, University of Paris XII.

Professor Morgan De Dappe, Ghent University.

 

2. Θέµα: «Σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι στη Γεωμορφολογία».

 Οι σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι στην γεωμορφολογία περιλαμβάνουν την Τηλεπισκόπηση και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών με την χρησιμοποίηση υψηλής ακρίβειας χωρικών δεδομένων. Επίσης, Ραδιομετρικές Μεθόδους Υψηλής Ανάλυσης για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ιζημάτων που σε συνδυασμό με γεωχημικές και μικροπαλαιοντολογικές αναλύσεις μπορούν να προσδιορίσουν τις φυσικές και ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο περιβάλλον. Τέλος, η Μορφοτεκτονική Ανάλυση του αναγλύφου και των γεωλογικών δομών μπορεί να προσδιορίσει την πρόσφατη εξέλιξη του μορφολογικού αναγλύφου σε σχέση με την δράση γεωλογικών γεγονότων που επηρεάζουν την κοινωνία και το περιβάλλον (σεισμική διέγερση ρηγμάτων, Tsunami κ.α.).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

Καθηγητής Γιώργος Λειβαδίτης, Τμήμα γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Γεωμορφολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, leivaditis@geol.uoa.gr  

Καθηγητής Θεόδωρος Αστάρας, Καθηγητής ΑΠΘ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Dr Andrew Cundy, University of Brighton

Επικ. Καθηγητής Κοσμάς Παυλόπουλος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ-ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

Θέμα: «Η Γεωλογική-Γεωμορφολογική Κληρονομιά στην Ελλάδα»

Η σύγχρονη οικολογική σκέψη, σε συνδυασμό με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την ολιστική προσέγγιση της φύσης αναδεικνύουν πλέον την ανάγκη και για προστασία του αβιοτικού περιβάλλοντος. Σημαντικό του τμήμα αποτελεί το γεωλογικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον και η κληρονομιά.  Η αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του γεωλογικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη και εξέλιξη των οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξαφάνιση, κυρίως εξ αιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, γεωλογικών σχηματισμών, δομών και τοπίων επιβάλλουν πλέον την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς. Πολύ περισσότερο όταν η κληρονομιά αυτή αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και φορείς ως ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας και εξέλιξης του πλανήτη μας και της ζωής πάνω σε αυτόν.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ποικιλία γεωλογικών και γεωμορφολογικών σχηματισμών και διεργασιών που συνθέτουν την πλούσια γεωποικιλότητά της και προσδιορίζουν την αξία της γεωλογικής της κληρονομιάς. Πολλές περιοχές της Ελλάδας περιέχουν ανεκτίμητα γεωλογικά-γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τοπία, μερικά από τα οποία είναι διεθνούς σημασίας για τις γεωεπιστήμες και την παγκόσμια γεωλογική ιστορία, ενώ μερικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο κανόνας είναι η απουσία προστασίας και διατήρησης για τις θέσεις αυτές, ενώ οι  λίγες φωτεινές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτός είναι ο λόγος για την αύξηση της συνειδητοποίησης και στη χώρα μας για τη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς. Η προσπάθεια γι΄ αυτήν τη διατήρηση επιχειρείται είτε μέσα από την αναγνώριση, καταγραφή και ανάδειξη των γεωτόπων, είτε μέσα από την ανάπτυξη γεωπάρκων. H θεώρηση όλων των ανωτέρω ζητημάτων και οι διάφορες όψεις τους, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ειρήνη Θεοδοσίου, Msc, ΙΓΜΕ, ren@igme.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Επίκ. Καθηγ. Ζούρος Ν., Παν/μιο Αιγαίου

Δρ Κουρουζίδης Μ., Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δρ Φασουλάς Χ., Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης

Δρ Βαλαδάκη-Πλέσσα Αικ., ΥΠΕΧΩΔΕ

Δρ Βουγιουκαλάκης Γ., ΙΓΜΕ

Δρ Τσόμπος Π., ΙΓΜΕ, Δρ Φωτιάδης Α., ΙΓΜΕ, Δρ Χιώτης Ε., ΙΓΜΕ

Παπαθανάσογλου Α., Συνήγορος του Πολίτη, Παινέση Μ., Συνήγορος του Πολίτη

Δρ Πάσχος Π., ΙΓΜΕ, Δρ Νικολάου Ε., ΙΓΜΕ, Παπανίκος Δ., ΙΓΜΕ,

Δρ Βουδούρης Π., ΕΚΠΑ, Δρ Βούλγαρης Ν., ΕΚΠΑ, Κασίμη Γ., Χριστοφάλου Φ.,

Βαλιάκος Η., Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

 

Θέμα: «Υδατικές Διαχειρίσεις»

Η διαρκής αύξηση της υδατικής κατανάλωσης, αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου βάζει επιτακτικά το θέμα της ορθολογικής υδατικής διαχειίρισης, που πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις και απαιτήσεις από την έλλειψη ή κακή διαχειριστική πρακτική, όπως είναι οι υπεραντλήσεις, οι υφαλμυρώσεις, ο εκσυγχρονισμός υδατικών χρήσεων (αρδεύσεις, βιομηχανικές χρήσεις, τουρισμός κλπ). Οι υδατικές διαχειρίσεις πρέπει να βασίζονται στην ενιαία θεώρηση επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων και σε ένα σύνολο αρχών, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, στη βάση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών. Κυρίαρχη αντίληψη πρέπει να είναι ότι οι υδρευτικές ανάγκες του καθενός συνδέονται με τις υδρευτικές δυνατότητες της κάθε περιοχής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Καθηγητής Γεώργιος Στουρνάρας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ΕΚΠΑ, stournaras@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καθηγητής Γεώργιος Σούλιος, Υδρογεωλογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Καθηγητής Γεώργιος Μιγκίρος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Καθηγητής Νικόλαος Λαμπράκης, Υδρογεωλογίας & Υδροχημείας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΝΑΝΟΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 To ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο έρευνας που αφορά στη μελέτη της επιφάνειας των ορυκτών αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο κλάδο της Ορυκτολογίας που έχει άμεση σχέση τόσο με την περιβαλλοντική Ορυκτολογία όσο και με νέους κλαδους της Γεωχημείας με πεδία αιχμής τη μοριακή Γεωχημεία και τη Βιογεωχημεία. Η επιστήμη των επιφανειών ορυκτών εμπίπτει βέβαια στο προσφάτως καθορισμένο πεδίο της Νανογεωεπιστήμης το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποτελέσει την επόμενη “επανάσταση” των Γεωεπιστημών. Η Νανογεωεπιστήμη ασχολείται με τη διερεύνηση γεωλογικών διαδικασιών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται νανοσωματίδια υλικών και ειδικότερα με τη μελέτη φυσικών και χημικών φαινομένων τα οποία λαμβάνουν χώρα σε νανοκλίμακα (1 nm – 100 nm) κυρίως στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό των γεωϋλικών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται απαιτούν κυρίως την εφαρμογή προηγμένων μικροσκοπικών και φασματοσκοπικών τεχνικών (π.χ. AFM, STM, TEM, SIMS, LIBS, XPS, RBS). Ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας αφορά στη μελέτη της συμπεριφοράς της επιφάνειας του ασβεστίτη, ενός κοινού ορυκτού το οποίο όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του CO2, στη βιορυκτογένεση καθώς και στη γεωδιαθεσιμότητα και βιοδιαθεσιμότητα  ρυπαντών στο περιβάλλον. 

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Δρ. Αθ. Γκοντελίτσας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, agodel@geol.uoa.gr

 ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Δρ. Ηλ. Χατζηθεοδωρίδης, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων -Μεταλλουργών, ΕΜΠ

Δρ. Μ. Κόκκορης, Σχ. Εφαρμ. Μαθηματικών & Φυσ. Επιστημών, ΕΜΠ

Δρ. Δ. Άγγλος, Ινστ. Ηλεκτρονικής Δομής και Laser, ΙΤΕ

Παρουσίαση από εταιρία οργάνων Νανογεωεπιστήμης

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ-ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Θέμα: «Στρωματογραφία και παγκόσμιοι συσχετισμοί: Η επόμενη μέρα»

Η Χρονοστρωματογραφία σήμερα καθορίζεται από τον προσδιορισμό ειδικών-στιγμιαίων γεγονότων, που είναι καταγεγραμμένα στο στρωματογραφικό αρχείο σε συγκεκριμένα επίπεδα-σημεία, τα οποία καλούνται «Χρυσές Ακίδες» (Global Standard Stratotype-sections and Points -G.S.S.Ps).

Παρόλα αυτά παρουσιάζεται ετερογένεια στον τρόπο καθορισμού των σημείων G.S.S.P για τις κύριες περιόδους/συστήματα και εποχές/σειρές του Καινοζωικού, αφού υπάρχει διαφοροποίηση από τις καθοδηγητικές γραμμές που πρότεινε ο H.D. Hedberg για τον συγκεκριμένο καθορισμό των ορίων των χρονοστρωματογραφικών ενοτήτων και απόκλιση από τους ακριβείς κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας (ICS).

Ειδικότερα, ο συσχετισμός της θαλάσσιας με τη χερσαία στρωματογραφία είναι δύσκολος καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν ανεξάρτητα βιοστρωματογραφικά μέσα.

Η εισαγωγή φυσικών και χημικών εργαλείων τα τελευταία χρόνια, βοήθησε στην ανάλυση της χερσαίας στρωματογραφίας και συνέβαλλε στην παραγωγή αξιόπιστων συσχετισμών μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων ακολουθιών.

Σήμερα, οι απόλυτες χρονολογήσεις των Χρονοστρωματογραφικών ενοτήτων του Νεογενούς βασίζονται αποκλειστικά στην αστροχρονολόγηση.

Εντούτοις, καθώς ο καθορισμός των τροχιακών παραμέτρων της Γης δεν είναι αξιόπιστος πέραν του Μειοκαίνου, η απόλυτη χρονολόγηση του Παλαιογενούς βασίζεται κυρίως στη χρήση ραδιοϊσοτόπων.

Η μαγνητο-χρονολόγηση η οποία έγκειται στη χρήση των παλαιο-μαγνητικών οριζόντων  αντιστροφής του θαλασσίου πυθμένα ως ένα εργαλείο χρονολόγησης, αποτέλεσε μια καινοτομία στην ενσωματωμένη Μαγνητο-Βιο-Χρονολογική Κλίμακα του Καινοζωικού.

Σήμερα,  η ακολουθία των Γεωμαγνητικών αντιστροφών για το Τριαδικό είναι γνωστή ενώ η αντίστοιχη του Ιουρασικού δεν είναι καλά καθορισμένη. Τέλος, ο καθορισμός της μαγνητοστρωματογραφίας του Παλαιοζωικού είναι σε εξέλιξη. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Καθηγητής M. Δ. Δερμιτζάκης, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας, ΕΚΠΑ,  mdermi@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Αναπλ. Καθηγ. A. Ζαμπετάκη-Λέκκα, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας, ΕΚΠΑ

Καθηγητής Β. Καρακίτσιος, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας, ΕΚΠΑ

Επικ. Καθηγ. Χ. Ντρίνια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας, ΕΚΠΑ

Επικ. Καθηγ. M. Τριανταφύλλου, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας, ΕΚΠΑ.

Δρ. Χρ. Ιωακείμ, Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)

  

 

Στρογγυλη τραπεζα:  Τεκτονικη

Θέμα:  «Ενεργές δομές στο Ελληνικό τόξο»

Στη στρογγυλή αυτή τράπεζα θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με ενεργές τεκτονικές δομές που συναντώνται στην περιοχή του Ελληνικού τόξου. Οι ανακοινώσεις θα μπορούν να αναφέρονται στα αντικείμενα νεοτεκτονικής, παραμόρφωσης του γήινου φλοιού (γεωφυσικές-γεωδαιτικές-τεκτονικές παράμετροι), χρονολογήσεων ενεργών δομών, εξέλιξης μεταλπικών λεκανών, ενεργών δομών και σχέση των με σεισμικότητα και μορφογένεση, παλαιοσεισμολογίας, σεισμικού κινδύνου, κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα παρουσιάσουν οι παρακάτω ομιλητές σχετίζονται με την εξέλιξη του Βορείου Αιγαίου και τη διάρρηξη του ελληνικού τόξου, τη Νεοτεκτονική και Παλαιοσεισμολογική μελέτη ενεργών ρηγμάτων του Ελλαδικού Χώρου, τα ενεργά ρήγματα της Δυτικής Κρήτης όπως επίσης και της Βορείου Ελλάδας.

Θα συζητηθεί η ποσοτική τεκτονική ανάλυση και εξέλιξη της Πελοποννήσου από την Ηωκαινική πλαστική τεκτονική έως την Ολοκαινική ενεργό τεκτονική, η Τεταρτογενής παραμόρφωση στη Δυτική Πελοπόννησο και τέλος η χρονική και χωρική διαφοροποίηση στους ρυθμούς ολίσθησης των ενεργών ρηγμάτων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Καθηγητής Δημήτριος Παπανικολάου, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ΕΚΠΑ, dpapan@geol.uoa.gr

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καθηγητής Δ. Παπανικολάου, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Καθηγητής Δ. Μουντράκης, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ

Καθηγητής Α. Κίλιας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ

Καθηγητής Ε. Λέκκας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλονοτς, ΕΚΠΑ

Καθηγητής Σ. Παυλίδης, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ

Αν. Καθηγητής Ι. Κουκουβέλας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Επικ. Καθηγητής Ι. Φουντούλης, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Δρ. Ι. Παπανικολάου, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλονοτς, ΕΚΠΑ